Φτώχεια στην Ελλάδα του 2024.

Η φτώχεια στην Ελλάδα το 2024 παραμένει ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, παρά τις κάποιες θετικές οικονομικές εξελίξεις μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της φτώχειας στη χώρα είναι τα εξής:

Φτώχεια στην Ελλάδα του 2024.

Ανεργία και υποαπασχόληση: Παρόλο που τα ποσοστά ανεργίας έχουν μειωθεί σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης, πολλά άτομα βρίσκονται σε καθεστώς υποαπασχόλησης ή με χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η ανεργία στους νέους παραμένει υψηλή, ενώ πολλές θέσεις εργασίας προσφέρουν περιορισμένες ευκαιρίες ανάπτυξης και σταθερότητας.

Αύξηση κόστους διαβίωσης: Το κόστος ζωής, κυρίως σε βασικά αγαθά, ενέργεια και ενοίκια, έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό επιβαρύνει κυρίως τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως στέγαση, διατροφή και ενέργεια.

Ανισότητες: Οι οικονομικές ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται, με την πλούσια ελίτ να συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό του πλούτου, ενώ μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού ζουν στα όρια της φτώχειας. Οι περιοχές με υψηλότερα ποσοστά φτώχειας περιλαμβάνουν την επαρχία και περιοχές με βιομηχανική κατάρρευση.

Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: Οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των δικαιούχων.

Κοινωνικές δομές: Παρά τις προσπάθειες για ενίσχυση των κοινωνικών δομών και επιδομάτων (όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), οι ανάγκες συνεχίζουν να υπερβαίνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Τα κοινωνικά παντοπωλεία και οι εθελοντικές οργανώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη βασικών αναγκών.

Ενώ η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, η κοινωνική ανισότητα και η φτώχεια παραμένουν πρόκληση, με την κυβέρνηση να αναζητά νέους τρόπους στήριξης των ευπαθών ομάδων και καταπολέμησης της φτώχειας.